Val 25/26

Val till 25/26

Val till verksamhetsåret 25/26

Nu är det dags att söka nästa års kårstyrelse, operativa grupp, fullmäktiges presidium samt internrevisor. Nomineringsperioden är öppen och alla medlemmar är välkomna att inkomma med nomineringar till posterna. Man kan nominera sig själv och andra. Längre ner på sidan finns en kort beskrivning av respektive post samt länk till nomineringsformuläret! Valfullmäktige äger rum torsdag den 24 april 2025 kl. 17:15Kårhuset Origo. För att nominera till valfullmäktige måste nomineringen vara inkommen senast onsdag 9 april 2025!

Posterna inom kårstyrelsen som söks: Kårordförande (100%), Utbildningsbevakare (100%), Studiemiljöansvarig (50%), Studerandeledamot x2 (10%) och Doktorandledamot (10%)

Posterna inom operativa gruppen som söks: Mottagningsansvarig (25%), Eventansvarig (25%), Arbetsmarknadsansvarig (25%) och Rekryteringsansvarig (5%)

Posterna inom fullmäktiges presidium som söks: Talman (5%) och vice talman (5%)

Övriga poster: Internrevisor och Internrevisor suppleant

Nomineringsformulär

Länk till formuläret: Nomineringsformulär

Kårstyrelsen

Kårstyrelsen har, som kårens högsta beredande och verkställande organ, det omedelbara ledningsansvaret för kårens verksamhet utifrån kårens styrdokument och övriga av fullmäktige fattade beslut. Mellan fullmäktigesammanträden företräder kårstyrelsen kåren. Som kårstyrelseledamot arbetar alla möjliga frågor som innebär många spännande och viktiga möten med universitetet, kommunen, regionen, regionala och nationella företag såväl som interna möten med sektionernas förtroendevalda och kårfullmäktige. Man bygger upp en enorm kompetens och får ett värdefullt uppdrag att visa upp för sin framtida arbetsgivare. Samtliga poster har mandatperioden Juli – Juni. Här nedan följer några korta beskrivningar av varje post inom kårstyrelsen innebär:

Kårordförande

Arvoderad på 100% (34 – 48h/vecka)
Arbetsgivaransvarig
Kårordförande är kårens främsta företrädare och kårstyrelsens ledare. Kårordförande leder kårens strategiska arbete och leder kårens operativt ansvariga. Som kårordförande har man många möten med människor i ledningspositioner på universitetscentral nivå, på fakulteten och utanför universitet såsom andra studentkårer, näringslivsrepresentanter och kommunen. Kårordförande är arbetsgivaransvarig för kårens anställda, ytterst ansvarig för arbetsmiljön inom kårens verksamhet och avtalsförhandlare för avtal som inte berör arbetsmarknad. Kårordförande ansvarar för och sammankallar kårstyrelsen, operativa gruppen och ordföranderådet. Som kårordförande, är man oftast, vald till Universitetsstyrelsen och Fakultetsnämnden samt går på Rektors beslutsmöte och Ledningsrådet.

Som kårordförande står man ofta till svars för kårens verksamhet och studenternas ageranden. Som kårordförande bör man ha förmåga att vara diplomatisk i frågor, ha en neutral ingång i frågor, vara ifrågasättande och kunna ställa sig kritisk till beslut. Rollen som kårordförande kan både vara mycket krävande, när man är tvungen att ta tuffa beslut eller hantera många bollar i luften, och mycket belönande, när man blir bjuden som representant på årshögtider, banketter och middagar.

Utbildningsbevakare

Arvoderad på 100% (30 – 45h/vecka)
Första vice kårordförande
Som utbildningsbevakare ansvarar du för kårens utbildningsrelaterade frågor. En av utbildningsbevakarens huvuduppgifter är att representera samt hjälpa studenter som har stött på problem under sin utbildning. Utbildningsbevakaren är kårens första vice kårordförande och sitter med i kårstyrelsens presidium och kårstyrelsen. Som utbildningsbevakare gäller det att vara påläst inom regelverken för grund- och avancerad nivå samt även kunna behandla frågor som berör forskarstudenter (doktorander).

Utbildningsbevakaren går på möten på fakultetsnivå och universitetscentral nivå. På de universitetscentrala råden arbetar utbildningsbevakaren tillsammans med utbildningsbevakare från de andra kårerna. Som Utbildningsbevakare i kårstyrelsen är man även ordförande för utbildningsrådet där alla sektionernas utbildningsbevakare sitter.

Studiemiljöansvarig

Arvoderad på 50% (15 – 30h/vecka) [Ny post!]
Andra vice kårordförande, HSAMO
Som studiemiljöansvarig tillika andra vice kårordförande arbetar du nära resten av kårstyrelsen och presidiet med kårens samtliga verksamheter. Utöver det arbetar du främst med att företräda studenter inom frågor såsom arbetsmiljö och diskrimineringsfrågor. Det åligger studiemiljöansvarig att även vara kunnig inom frågor som bland annat studentstödjande verksamheter, CSN och bostadsfrågor för att kunna hjälpa studenter. Du är också fakultetens Huvudstuderandearbetsmiljöombud (HSAMO), en lagskyddad roll där din främsta uppgift är att samordna sektionernas studerande arbetsmiljöombud och föra vidare frågor uppåt. Du arbetar främst på universitetscentral nivå. Där samarbetar kårerna, fakulteterna, och stödverksamhet för att förbättra arbetsmiljön. Till skillnad från utbildningsbevakaren och kårordförande har du mer möjlighet att driva de frågor du vill när du har tid att göra det.

Studerandeledamot x2

Arvoderad på 10% (2 – 6h/vecka)
Som studerandeledamot i kårstyrelsen är man tillsammans med kårstyrelsen ansvarig för kårens strategiska arbete. Som studerandeledamot kan man exempelvis arbeta med skrivelser, stå på mässor, visa upp kåren och vara ansvarig för externa samarbeten såsom SFS.

Doktorandledamot

Arvoderad på 10% (2 – 6h/vecka) [Ny post!]
Som doktorandledamot i kårstyrelsen är man tillsammans med kårstyrelsen ansvarig för kårens strategiska arbete. Som doktorandledamot utgör man en extra länk mellan kårstyrelsen och forskarstuderande inom kåren. Som doktorandledamot arbetar man för att stimulera ökat engagemang bland kårens forskarstuderande samt verka för att lyfta perspektivet av forskarstuderande i kårstyrelsens arbete. Som doktorandledamot kan man exempelvis arbeta med skrivelser, stå på mässor, visa upp kåren och samverka med Doktorandsektionen och kårens doktorandombud.

Operativa gruppen

Operativa gruppen syftar på alla de roller som har ett operativt ansvar på kårcentral nivå. Gruppen samlas kontinuerligt för att rapportera och planera kårens verksamhet. Kårordförande är den som sammankallar och leder gruppen, med stöd av kårens medlemsansvarig (tillika kommunikationsansvarig och anställd) som använder gruppen för att effektivisera kårens kommunikation utåt, stärka den interna kommunikationen och hjälpa till att bibehålla ett minne inom verksamheten. Gruppen inte har några formella möten utan träffas för att avhandla det som är relevant att rapportera och diskutera.

Mottagningsansvarig

Arvoderad på 25% (5 – 20h/månad) [Ny post!]
Mandatperiod: Januari – December (1 juli – 31 december 2025)
Som mottagningsansvarig ansvarar man över kårens mottagning. Mottagningsansvarig ansvarar för att planera och utföra den mottagningsutbildning som ges till kårens generaler och huvudphaddrar. Man ansvarar även att valen av mottagningsgrupperna sker enligt de riktlinjer som finns. Mottagningsansvarig går endast på ett regelbundet möte med universitetet där kårerna och universitetet tillsammans diskuterar mottagningsfrågor. Mottagningsansvarig ser till att kårens mottagning ständigt utvärderas och utvecklas. Mottagningsansvarig bör ha varit general eller huvudphadder.

Eventansvarig

Arvoderad på 25% (5 – 20h/månad) [Ny post!]
Mandatperiod: Juli – Juni
Som eventansvarig är man kårens projektledare och ytterst ansvariga för evenemang på kårcentral nivå. Eventansvarig ansvarar för att planera, samordna och genomföra kårcentrala evenemang samt främja och utveckla studentlivet genom samarbeten med olika grupper och aktörer. Rollen innebär projektledning, nätverksbyggande och ett aktivt engagemang i eventverksamheten på kårhuset och på övriga nivåer inom kåren. Som eventansvarig är man projektledare för kårens årliga evenemang såsom årshögtid och höstbaluns. Som eventansvarig deltar man aktivt i kårhusets eventmästeri, bidrar till utvecklingen av kårhusets evenemangsutbud och stödjer kårhusets ansvariga i samarbeten med externa aktörer som bedriver festaktiviteter, exempelvis festerierna. Eventansvarig har mycket frihet att bedriva den sortens evenemang som passar den.

Arbetsmarknadsansvarig

Arvoderad på 25% (5 – 20h/månad) [Ny post!]
Mandatperiod: Januari – December (1 juli – 31 december 2025)
Som arbetsmarknadsansvarig är man kårens främsta ansvariga i arbetsmarknadsfrågor. Till arbetsmarknadsfrågor hör frågor som rör studenternas anställningsbarhet, arbetslivsanknytning, kontakt och samarbete med företag och samarbetsavtal. Som arbetsmarknadsansvarig verkar man för att externa parter såsom företag vill anordna arbetsmarknadsevenemang tillsammans med kåren för kårens medlemmar.

Rekryteringsansvarig

Arvoderad på 5% (1 – 5h/månad) [Ny post!]
Mandatperiod: Juli – Juni
Som rekryteringsansvarig är man ansvarig för rekrytering och engagemangsdrivande till kårens förtroendevalda uppdrag. Rekryteringsansvarig ansvarar för och projektleder valkampanjer och rekrytering i samarbete med valberedningen och kårens medlemsansvarig.

Som rekryteringsansvarig arbetar man för att få folk att vilja engagera sig på förtroendevalda uppdrag inom kåren. Rollen ansvarar för att bedriva valkampanjer, scouta efter potentiella kandidater och strategiskt planera de årliga valen till kårens arvoderade positioner. Rollen arbetar tätt med kårens medlemsansvarig (tillika kommunikationsansvarig) och kårens valberedning. Syftet är att driva potentiella kandidater till valberedning för intervju och beredning.

Fullmäktiges presidium

Fullmäktiges presidium planerar inför, leder och protokollför alla kårfullmäktigesammanträden. Som talman eller vice talman utövar man en opartisk och neutral ledning av fullmäktige. Uppdraget innebär exempelvis bokningar, matbeställningar, sammanställning av handlingar och protokollförande av möten.

Fullmäktiges talman

Arvoderad på 5% (3 – 10h/månad)
Leder fullmäktigesammanträdena samt tar in och skickar ut handlingar inför dessa.

Fullmäktiges vice talman

Arvoderad på 5% (3 – 10h/månad)
Ansvarar för att protokollföra fullmäktigesammanträdena samt boka lokal och ordna mat inför dessa.

Övriga poster

Internrevisor (och suppleant)

Ej arvoderad
Som internrevisor granskar man kårstyrelsen och kårfullmäktige. Man kontrollerar om de beslut som tas är genomförda och inte strider mot kårens styrdokument eller svensk lag.

.